När du arbetar på en byggarbetsplats eller liknande, så är buller och oljud del av jobbet och det finns inte så mycket du kan göra för att undvika den här typen av oväsen som kommer från massor av människor och maskiner. Samtidigt som oväsen är en del av många hantverkares arbete så tycker många tjänstemän helt säkert att det inte borde vara en del av deras arbete eller arbetsplats.

 

Hög ljudnivå på kontoret

Ändå tvingas många kontorsanställda stå ut med buller från kollegor, telefoner, trafik utanför, golv som låter, grannar som spelar musik osv. Den här typen av oljud i stora eller små kontorsmiljöer är med och bidrar till att många medarbetare tappar koncentrationen.

Men det är inte bara koncentration som kontorsanställda förlorar. Studier visar att oväsen i hög grad bidrar till att minska de anställdas produktivitet och samtidigt öka risken för stress.

Det här är verkligen inte bra och alla företag borde verkligen göra en aktiv insats för att minska bullret på kontoret och därmed göra kontorsmiljön behaglig för alla anställda.

 

Matta istället för trägolv

När du arbetar i kontorslandskap är det nästan alltid någon som går runt, och det kan låta väldigt mycket när klackarna slår i trägolvet. Slipp oljudet genom att lägga heltäckningsmatta på kontret. Eller en riktigt stor matta. Det går också att installera ett lager gummi under trägolvet eller mattan, som absorberar mycket ljud.

 

Ljuddämpande gardiner

Gardiner har en stor effekt på ljudnivån och akustiken på ett kontor. Gardiner är nämligen ljudabsorberande och kan därmed hjälpa till att dämpa ljudet. Det finns speciella ljuddämpande gardiner som kan stänga ute ytterligare 7% buller, så att du t.ex. undgår trafikbullret.

Vanliga gardiner kan också hjälpa om de är tjocka nog. Därför behöver du inte absolut nödvändigt ha dem som är designade att vara ljuddämpande. Gardiner kan också dämpa ljudet inne i rummet, eftersom ljudvågorna förlorar sin kraft när de slår mot en mjuk gardin istället för ett hårt fönster. Till exempel lamellgardiner har en rå yta som är med till att sprida ljudvågorna.