En cykel är ingen billig liten sak utan det kan faktiskt vara en stor investering att köpa en ny cykel. Därför gäller det att vara rädd om cykeln och ta hand om den året runt. På så vis förlänger du cykelns livstid och kan därmed få glädje av den i många många år. Underhåll är särskilt viktigt om du köpt en dyr cykel, annars är det verkligen slöseri med pengar.

Har du gett upp tanken på att kunna rädda din gamla cykel som inte blivit omhändertagen ordentligt på många år kan du kika in på hellrider.se och se vad de kan göra för dig. I den här artikeln får du några goda råd till hur du tar hand om din cykel.

 

Kontrollera däcken en gång i veckan

Det första rådet gäller däcken som du bör kontrollera en gång i veckan för att se om de samlat stenar. Stenarna bör i så fall tas bort eftersom de kan gnaga sig in i själva däcket och orsaka punktering. Kontrollera därför däcken varje vecka och se till att ta bort småstenarna som fastnat. När du ändå håller på med däcken kan du passa på att pumpa dem också. Ska däcken hålla länge så bör de vara fyllda.

 

Kolla bromsbeläggen på bromsarna

Bromsbeläggen sitter på cykelens bromsar och det är viktigt att de är i gott skick. Om beläggen är slitna tar det längre tid att bromsa och det kan vara farligt. Du kan både byta slitna bromsbelägg själv eller låta din cykelhandlare göra jobbet om du vill vara säker på att det blir ordentligt gjort.

 

Regelbunden olja på kedjan

Precis som en bil behöver din cykel få olja. Det finns många olika typer av olja och du kan välja en som passar säsongen. Det finns nämligen oljor för både torrt och vått väder. Den torra oljan används på sommaren och den våta oljan används på vintern. Trampa igång cykeln och torka cykelkedjan med en torr trasa. Smörj på oljan när kedjan är ren. Cykeln mår bra av att stå en stund så att oljan kan tränga in i kedjan. Kom ihåg att torka av olja som rinner och droppar nästa gång du ska använda cykeln.

 

Olja för kablarna på vintern

Minusgrader tär hårt på cyklar och därför behöver de extra vård på vintern. För att undvika att växlarna fryser kan du ge kablarna olja på vintern. Förutom att minimera risken för att växeln fryser, minimerar du också risken för att bromsarna bli svaga som de annars har en tendens att bli på vintern. Anledningen till att de fryser är att det bildas och samlas vätska i slutna kablar som sedan fryser när temperaturerna sjunker. Du kan som sagt förhindra det genom att smörja cykelkablarna med olja.

Dessutom ska du skölja cykel på vintern så att du blir av med vägsalt som är skadligt.