Kökets viktigaste funktion är att det är rummet, där man lagar sin mat. Grundförutsättningarna är en vattenkran, en ugn och en spis eller häll, samt ett kylskåp och ett skafferi att förvara sin mat i. Men här i västvärlden, och i modern tid, nöjer vi oss som regel inte med det. Faktiskt är köket det rum som de flesta svenskar helst lägger pengar på – kanske för at köket har en så central plats i familjelivet. Och utrustning och hjälpmedel till kök och matlagning har blivit en nästan gränslöst stor industri. Men när är ett kök egentligen fullutrustat?

Hjälpmedel, genväg eller förutsättning

Väldigt många apparater och verktyg hör snarar under kategorien genvägar och hjälpmedel snarare än nödvändighet. Varför blanda och knåda själv, när man kan använda en matberedare. Eller varför finhacka med en kniv, när man kan använda en stavmixer. Att ha bra knivar och en välfungerande spis, och ett kylskåp som förvarar maten hygieniskt hör väll till nödvändigheterna. För den tidspressade familjen kan många hjälpmedel dock spara dyrbar tid, och kan på så sätt sägas vara nödvändiga.

Luxutrustning

En mikrovågsugn kostar inte längre särskilt många pengar, men trots det kan man gott kalla det len lyxartikel. Dess funktioner finns i den vanliga ugnen, den värmer bara upp maten snabbare. Ett lite roligare hjälpmedel i lyxavdelningen är vinkyl. Med en vinkyl kan man se till att man alltid serverar vinet i korrekt temperatur, vilket påverkar smakupplevelsen. Annan värdefull lyxutrustning för matälskare är slow cooker och utrustning till sous vide. Där handlar det om att ha möjlighet att laga vissa typer av mat och kanske framförallt kött, på ett optimalt sätt.

Förvaring och matlagningsytor

En viktig faktor när man skall designa ett kök, är att det finns tillräckligt med förvaringsplats, och rena bänkytor där man kan tillbereda mat. När det gäller förvaring, så hänger behovet ihop med den mängd av verktyg och köksapparater man tänk att ha i sitt kök. Det skal gärna vara proportionellt, smarta hjälpmedel är ju inte så smarta mer om man inte har någon plats att förvara dem. Egentligen är det nästan bara fantasin som sätter gränsen för när ett kök egentligen är fullutrustat. Familjens matlagningsbehov bör styra de val man gör, och såklart spelar plånboken en viss roll när man skall skaffa utrustning i lyxkategorien. Kan ett kök kallas fullutrustat, om där inte är en osthyvel? Ja om ingen i familjen gillar ost…