Ifall du behöver ta ett lån och tittar på nätet kommer du att se massvis med rubriker som ”bästa sms lån”, ”hitta rätt i lånemarknaden”, ”hitta bästa lånet” osv.

Finns det något som bästa sms lån? Ja, det kan vara ett lån som passar dina önskemål och preferenser på bästa möjliga sätt. Låt oss först och främst titta på vad ett sms lån står för. Sms lån har flera synonymer såsom snabblån eller lån via sms. Det är en typ av lån som du kan ansöka via din mobil eller på nätet. De marknadsförs som lån med något snabbare ansökningsprocess jämfört med vanliga banklån.

Något som utmärker sms – lånen är att de har betydligt högre ränta än bankerna. Deras avbetalningstid är också mycket kortare. I de flesta fall handlar det om 30 dagars avbetalningstid. Lånar du pengar hos en bank kan du betala av det under flera år beroende på själva lånet och långivaren. Sms lån erbjuds inte av svenska banker utan av alternativa långivare aktiva på den finansiella marknaden.

Ifall du letar efter bästa sms lån för dina behov rekommenderas det att du tittar på jämförelsesidor som sammanställer information om aktuella lån samt deras krav och villkor.

När behöver du ta ett lån?

Det är inte alltid befogat att ta ett lån. Man ska vara försiktig med att låna pengar för saker och ändamål som egentligen inte kräver en sådan handling. När är ett lån befogat, kan man då fråga sig? Här kommer några exempel på situationer i livet som kan kräva ett lån:

  • Köp av bostad

  • Bilinköp

  • Utbildning – i det här fallet handlar det om studielån

  • Semester

  • Renovering av bostaden

  • Inköp av möblering

När ska du inte ta ett lån? Försök att undvika att betala ett redan befintligt lån genom att ta ett annat. Det händer relativt ofta att personer som har svårt att göra en avbetalning på sitt lån, tar ett snabblån för att kunna betala den. Det är en fel väg att gå. Ifall du känner att du har svårt att betala, kontakta din långivare och försök att omstrukturera lånet istället.

Saker du ska se upp för när du tar ett lån

Vad ska du tänka på om du behöver ta ett lån? Först och främst ska du vara medveten om att lånemarknaden delas upp på två delar mellan banker och övriga långivare. De sistnämnda står för snabb-, och sms-lånen som redan beskrivits i det här inlägget. Var försiktig med valet av långivare. Tänk på att varje lån innebär stora skyldigheter för dig som låntagare. Du måste kunna betala av lånet i tid. Om du misslyckas med det kan du få en betalningsanmärkning i UC eller hamna hos Inkasso, något som innebär extra utgifter för dig.

Se även upp för räntan och övriga avgifter som ackumuleras. Få all information om krav och villkor innan du tar ett lån. En alltför hög ränta kan försvåra själva avbetalningen (med andra ord kan det bli alltför dyrt för dig).

Om du behöver hjälp när du väljer ett lån, kan du som sagt titta på jämförelsesidor eller kontakta en expert för råd.